Bicycle Shelter - St. Niklaas

Bicycle Shelter - St. Niklaas

During the Staalbouwdag, the Delft architectural firm CePeZed received the Belgian Steel Construction Prize 2004 for their design of the elliptical bicycle shelter in Sint Niklaas. The bicycle shelter with its steel load-bearing structure and transparent roof was awarded by the jury for its good compatibility with the renovated station forecourt: ‘The project forms part of a general urban renewal and a unifying esplanade. Through the well-thought-out layout, a public space on a human scale was achieved - transparent and open in all directions,’ according to the jury. In Brussels, Bob van Reeth, Flemish Architect and Steel Construction Competition jury chair, awarded the prize.

The bicycle shelter forms part of the renovated station square in Sint Niklaas. CePeZed was not only responsible for the design of the urban plan, the square, the bicycle shelter and the renovation of the station, but also acted as supervisor for the area. Due to the bicycle shelter’s elliptical form, the volume forms no obstacle in the pedestrian route between the station and the town centre. Besides this, due to its basic shape, the shelter is accessible from all sides. By employing a steel load-bearing structure, consisting of seven bends sited on V-shaped columns, an open and airy space arises. Under the transparent polycarbonate roof, over 700 bicycles can be parked. 

Source: www.architectenwerk.nl

Van Rijsoort made the bend beams of the bicycle shelter for this prize-winning design.


Bicycle Shelter - St. Niklaas
Bicycle Shelter - St. Niklaas
Bicycle Shelter - St. Niklaas

© 2011 Van Rijsoort Buigwerk - Alle rechten voorbehouden