Bochten

We buigen bochten in stalen, roestvrijstalen en aluminium buizen.

Buisdiameters vanaf ø10 mm tot ø324 mm, in vrijwel elke wanddikte. Door het uitgekiende machinepark zijn zowel korte bochten (radius vanaf 1,5D) als straalbochten mogelijk, met vrijwel elke denkbare radius.

Natuurlijk zagen we de bochten graag op maat voor u, met of zonder rechte benen eraan. Ook het maken van laskanten behoort tot onze mogelijkheden. Dankzij moderne technieken zorgen we voor een minimale onrondheid van de gebogen buis.

Ook het buigen van meerdere bochten in één buis gaat met onze CNC-gestuurde machines snel en efficiënt zodat u bespaart op laswerk. Keuringsrapporten met meting van rondheid en wanddikte leveren wij op verzoek graag mee.

RVS bochten

 

Maatvoering bochten

De belangrijkste maten van een bocht zijn de radius en de buighoek.

De radius wordt bij ronde buis altijd op het hart van de buis opgegeven. Bij kokerprofiel ook vaak in- of uitwendig. De radius is altijd gemeten ten opzichte van het middelpunt van de (denkbeeldige) cirkel waarop de bocht ligt. (Niet te verwarren met de diameter van een cirkel).

De buighoek geeft de richtingverandering van de buis aan. Het is niet de ingesloten hoek zoals die bij wiskunde op de middelbare school wordt gebruikt. Er geldt  α = 180° - β (alfa is 180° minus beta, en omgekeerd). Bij een hoek van 90° is er overigens geen verschil (want 180° - 90° = 90°).

Definitie buighoek

 

Definitie buighoek van een bocht

Verder is het van belang om de rechtstanden van een bocht te weten. Dat zijn de rechte benen aan beide einden van de bocht. De rechtstanden kunnen direct na de bocht afgezaagd worden, of op een gevraagde andere lengte worden gezaagd. Natuurlijk kunnen we de rechtstanden ook ruim op maat laten, dus 'met overlengte'.

In plaats van de rechtstanden, kunnen ook de bouwmaten van een bocht worden opgegeven. De bouwmaten meten we van het einde van de rechtstanden, tot het snijpunt van hartlijn (bij maatvoering op het hart). Zie onderstaande tekening voor toelichting. (Bouwmaten op het hart weergegeven)

Bouwmaten, uitwendig gemeten

 

Bouwmaten en rechtstanden van een bocht, uitendig gemeten

Verklaring afkortingen:

R: buigradius

α: buighoek

RS1, RS2: rechtstanden

BM1, BM2: bouwmaten (hier op het hart weergegeven)


Bochten
Bochten
Bochten

© 2011 Van Rijsoort Buigwerk - Alle rechten voorbehouden