Fietsenstalling Station - Sint NiKlaas

Fietsenstalling Station - Sint NiKlaas

Tijdens de Staalbouwdag ontving het Delftse architectenbureau CePeZed de Belgische Staalbouwprijs 2004 voor hun ontwerp van de ellipsvormige fietsenstalling in Sint Niklaas. De fietsenstalling met een stalen draagconstructie en transparant dak werd door de jury geprezen voor zijn goede inpassing in het heringerichte stationsplein: "Het project maakt deel uit van een algemene stadsvernieuwing en een eenmakende esplanade. Door de doordachte inrichting ontstaat een openbare ruimte op menselijke schaal, transparant en open in alle richtingen," aldus de jury. In Brussel reikte bOb van Reeth, Vlaams Bouwmeester en juryvoorzitter van de Staalbouwwedstrijd de prijs uit.

De fietsenstalling maakt onderdeel uit van het heringerichte stationsplein in Sint Niklaas. CePeZed was niet alleen verantwoordelijk voor het ontwerp van het stedebouwkundig plan, het plein, de fietsenstalling en de renovatie van het station, maar vervulde ook de rol van supervisor voor het gebied. Door de ellipsvormige basisvorm van de fietsenstalling vormt het volume geen obstakel in de wandelroute tussen het station en het centrum. Daarnaast is de stalling door deze basisvorm van alle kanten toegankelijk. Door het toepassen een stalen draagconstructie, bestaande uit zeven bogen geplaatst op V-vormige kolommen ontstaat er een open en inzichtelijke ruimte. Onder het transparante dak van polycarbonaat kunnen ruim 700 fietsen worden gestald. 

Bron: www.architectenwerk.nl

Voor dit prijswinnende ontwerp maakte Van Rijsoort de gebogen liggers van de fietsenstalling.


Fietsenstalling Station - Sint NiKlaas
Fietsenstalling Station - Sint NiKlaas
Fietsenstalling Station - Sint NiKlaas

© 2011 Van Rijsoort Buigwerk - Alle rechten voorbehouden