Gashouder - Naaldwijk

Gashouder - Naaldwijk

Voor de verbouwing van de Gashouder in Naaldwijk maakten wij de gebogen delen van de aangebrachte verdiepingsvloer. Een klein onderdeel van een mooi project waar wij met plezier onze bijdrage aan hebben geleverd.

Het project

De natte telescopische stalen gashouder aan de Verspycklaan te Naaldwijk in de gemeente Westland is een rijksmonument. Tot in de vijftiger jaren van de twintigste eeuw waren er in Nederland vele gasfabrieken en gashouders. Maar na de vondst van het aardgas dat meer en meer terrein won, werden de vele gasfabrieken en de bijbehorende gashouders gesloopt.

Een gashouder was onderdeel van een historisch uitzonderlijke industriële stalen productietechniek en het was gereedschap voor gasfabricage en opslag. De enige getuige van deze unieke periode uit het industriële verleden is een toegangshek, een kantoorgebouw of een gashouder. De gashouder in Naaldwijk is hier een voorbeeld van.

Van gashouder naar kantoor 

De gashouder in Naaldwijk is niet in originele staat. Oorspronkelijk waren er twee stalen tanks met geleiding (stalen vakwerkconstructie). Eén tank met water. Dit is de huidige tank. En één voor het gas. Deze is in 1967 verwijderd. De gashouder heeft een diameter van 14 m. en een hoogte van 7 m. en is geheel opgebouwd uit ijzeren staalplaten van 5, 6 en 7 mm dikte die vast geklonken zijn met klinknagels. Zelfs de vloer is opgebouwd uit geklonken staalplaten. 

Het dak is een koepel onder een lichte kromming die eveneens volledig is dichtgezet met staalplaten. Aan de bovenzijde ligt als een krans een rondgang die bereikt kan worden met een zeer steile rechte steektrap. De fundering is een betonnen plaat met balken op een 2 m. raster van palen. 

Beleefbaar en zichtbaar

Met het veranderen van de gashouder in een eigentijds kantoorgebouw ontstaat de vraag hoe de gashouder zodanig aan te passen zonder het oorspronkelijke industriële stalen en ronde gesloten karakter aan te tasten maar juist beleefbaar en zichtbaar te houden. De inhoud en het oppervlak van de gashouder in Naaldwijk, waarvan het bestaande oppervlak 150 m2 groot is, kan ruimte bieden aan een kantoor van 250 m2. Dat wordt bereikt door er een extra verdieping in te bouwen.

Panelen

De openingen aan de buitenzijde worden gemaakt door panelen weg te nemen. Waar deze weggenomen zijn, zijn ze vervangen door ronde glazen puien voor daglicht en uitzicht en bij de entree is dit één grote rechte glazen pui. De confrontatie tussen de ronde stalen gashouder met de zichtbare stalen platen en klinknagels en de rechte entree pui visualiseert een overgang die de bezoeker en gebruiker als vanzelf naar binnen trekt en hem of haar op dat moment een blik gunt in datgene wat voorheen altijd onzichtbaar is gebleven, het binnenste van de gashouder. 

Binnen wordt de ronding zichtbaar gehouden door de vides langs de stalen constructie van de verdiepingsvloer. Deze stalen verdiepingsvloer is opgebouwd uit een IPE 400 randprofiel en daartussen H profielen met een staalplaatbetonvloer. De IPE 400 is verankerd aan de vloer en wordt aan de ronde zijde ondersteund door HEA 100 kolommen. In het midden staat een ronde stalen kolom om de overspanning te reduceren en de hoogte van de vloer beperkt te houden.

Het materiaal

De bestaande stalen gevel is geschilderd in een zilver metallic kleur. De ronde binnengevel is voorzien van een brandwerende voorzetwand waarachter PUR schuim isolatie is gespoten. De wand is, zoals de buitenzijde, geschilderd in een zilver metallic kleur. In de gevel zitten openingen, daklichten, met vast glas. 

Binnenin is de staalconstructie zichtbaar gehouden overeenkomstig het oorspronkelijke industriële karakter en wit geschilderd. De daklichten zijn uitgevoerd in staal en vast glas. De vloer op de begane grond is een donker rode vloerbedekking gecombineerd met een zilver grijze epoxy gietvloer. 

Het meubel op de begane grond en op de verdieping is uitgevoerd met MDF en geschilderd in een donker rode en helder rode kleur. Alle overige toevoegingen als kasten en tafels zijn uitgevoerd met een hoogglans en matte witte HPL bekleding.

Facts & Figures

Architect: HET Architectenbureau, Naaldwijk
Ontwerp: Rene Hoek en Vincent Dekker

Bron: www.duurzaamgebouwd.nl

Meer info: http://www.hetarchitecten.nl/

En: http://www.hetarchitecten.nl/downloads/projectpresentaties/Gashouder.pdf


Gashouder - Naaldwijk
Gashouder - Naaldwijk
Gashouder - Naaldwijk

© 2011 Van Rijsoort Buigwerk - Alle rechten voorbehouden