Glass Bubble Neptuna - Malmö

Glass Bubble Neptuna - Malmö

Architect

Monika Gora

Opdrachtgever

Stadsfastigheter Neptuna

Jaar

2006

Locatie

Zweden, Malmö

 

Concept
‘‘Het concept van de glazen luchtbel is het naast elkaar bestaan van twee klimaten en flora’s op een kunstmatige locatie, namelijk een drooggelegd terrein met uitzicht op de straat van Öresund tussen Zweden en Denemarken. Deze aspecten worden op een simpele en heldere manier samengesmeed.

De glazen luchtbel is ontworpen als een oplossing met zowel architectonische als landschappelijke randvoorwaarden. De binnenruimte maakt het mogelijk om te verblijven op een plek die gedurende het hele jaar winderig en vaak koud is. De glasconstructie weerspiegelt het licht naar de binnenplaats en beschermt deze van de zee zonder dat het zicht belemmerd wordt.
Behalve de vorm zijn ook de technische aspecten van het project interessant. Er is nauwgezet omgesprongen met de geometrie en het constructieve ontwerp, zodat beide een bijdrage zouden leveren aan de kwaliteit van het project. Het streven van landschapsarchitect Monika Gora was om een zo transparant mogelijke constructie te ontwikkelen.
 

Constructief Ontwerp
‘’Het constructieve ontwerp van de staalconstructie van de blobachtige vorm begon met de eerder ontwikkelde glasverdelingen die tevens de geometrie bepaalden. De beperking voor de constructie was dat deze onder de glasnaden moest lopen vanwege de posities van de spiders. Verschillende mogelijkheden zijn besproken, en uiteindelijk is er voor een heldere en simpele constructie gekozen: een dubbele hoofddraagconstructie van twee buisprofielen die de ruggengraat vormen van de glazen luchtbel met een secundaire constructie die ook uit buizen bestaat als de ribben van de glazen vorm.
Deze keuze heeft geleid tot een eenduidig uiterlijk van de glazen kas en ook tot een hoge mate van transparantie van de gevel. Bij de optimalisatie van de staalconstructie is het glazen oppervlak als schil gebruikt om zo de vervormingen in het staal te verminderen. De verbindingen tussen de verschillende stalen buizen zijn gemaakt met behulp van een mof (sleeve) om de suggestie te wekken dat de buisprofielen in elkaar doorlopen. Alle verbindingen tussen de stalen buizen zijn momentvast waarmee de dimensies van de profielen konden worden geoptimaliseerd.’’

Bron: website Octatube

Van Rijsoort leverde in 2005 voor dit project alle gebogen stalen buizen, in de afmetingen Φ254x10, 168.3x10, 159x12.5, en 121x7.1 mm.

Glass Bubble 1Glass Bubble 2


Glass Bubble Neptuna - Malmö
Glass Bubble Neptuna - Malmö
Glass Bubble Neptuna - Malmö

© 2011 Van Rijsoort Buigwerk - Alle rechten voorbehouden