Stalen Baljurk – Den Haag

Stalen Baljurk – Den Haag

Archipelontwerpers heeft een ontwerp gemaakt voor de renovatie van 8 winkels in het historische centrum van Den Haag. De straat vormde een uitzondering in het overigens prachtig gerenoveerde centrum van de stad: de vervallen woningen boven de winkels stonden leeg ​​en veel van de gebouwen waren dichtgetimmerd, de openbare ruimte werd verwaarloosd. De opdrachtgever, projectontwikkelaar Geste, wilde iets dat de buurt een boost zou geven. De gevels van de gebouwen werden gerestaureerd en achter hen werden nieuwe woningen gebouwd, toegankelijk vanaf een verhoogd terras. Onder het maaiveld is een grote winkelruimte.

Het metalen gaas vouwt zich soepel om de hoek van deze gevel in het oude centrum van Den Haag. De renovatie is onderdeel van een groter project waarbij ook aangrenzende negentiende eeuwse gevels zijn gerenoveerd. De bijnaam Baljurk is een verwijzing naar de vorm en de elegante verschijning.

Het stalen brons gecoat gaas is met Quattro knopen verbonden aan gebogen stalen ellipsprofielen. Het doorschijnende gaas vermindert de hoeveelheid direct zonlicht in het interieur. De glasvinnen maken de gevel zeer transparant, waardoor ook van binnenuit extra aandacht komt te liggen op het stalen gaas.

Van Rijsoort Buigwerk heeft voor dit project de 3D-gevormde buizen geleverd. 

 

 

 


Stalen Baljurk – Den Haag
Stalen Baljurk – Den Haag
Stalen Baljurk – Den Haag

© 2011 Van Rijsoort Buigwerk - Alle rechten voorbehouden