nieuws

Voor meiden die naar techniek neigen, doen!

Als creatief persoon kiezen voor het Grafisch Lyceum, maar er in het eerste jaar al achter komen dat dit niet is waar je hart ligt. Dat overkwam Linette, medewerker bij de technische dienst van Van Rijsoort Bending. Maar dan. Een vraag die veel meiden, en jongens, zichzelf ongetwijfeld stellen.

Linette neemt ons mee in haar zoektocht: “Als scholier had ik al een schakelbrommer waar ik zelf aan sleutelde. Misschien een technische opleiding?” De liefde voor techniek heeft Linette immers al van kleins af aan meegekregen. “Van Rijsoort is een echt familiebedrijf en ik ging als kind al met mijn opa en mijn ouders mee. Tussen de machines was ik zelf met hout aan het knutselen en later ben ik hier vakantiewerk gaan doen,” vertelt Linette verder. “Dat vond ik heel leuk en afwisselend, dus na een zoektocht gekozen voor de opleiding werktuigbouwkunde. Een brede opleiding waar ik ook van andere technische opleidingen de basis meekreeg. Ik heb de opleiding afgelopen zomer afgerond en ben na mijn eindstage bij Van Rijsoort Bending blijven plakken bij de technische dienst.”

 

“Ik had het geluk dat ik als kind al tussen de machines liep”

 

“Als technische dienst voeren we onderhoud en reparaties uit aan machines en gereedschappen. We bedenken ook innovaties om het werk efficiënter en beter te maken. Daarnaast keuren we de hand- en meetgereedschappen om veilig te kunnen blijven werken. Het is zo mooi om precies te kunnen zien wat je gedaan hebt. Een machine was kapot, we hebben hem gemaakt en collega’s zijn weer blij. Heerlijk toch.

Zelf draaien en frezen doe ik ook. Zien dat je iets kunt creëren uit een vierkant stuk staal, daar wordt de creatieveling in mij dan weer blij van,” zegt Linette lachend.

 

“Helaas is het niet voor alle meiden en vrouwen vanzelfsprekend om een technisch beroep te kiezen. Maar laat je niet tegenhouden,” antwoordt Linette resoluut, “ook al laten ze je alleen boutjes tellen – wat mij helaas tijdens een stage bij een ander bedrijf overkomen is – heb vertrouwen in jezelf. Trek het je niet aan wat anderen ervan vinden. De docenten op school waren positief verrast over wat ik kon en zagen dat ik niet onder deed voor de jongens in de klas. Tuurlijk kijken leveranciers even vreemd op als ze mij in overal zien staan, maar zeker binnen Van Rijsoort maakt het niet uit wie je bent.”

Tot slot heeft Linette nog een paar goede tips voor als je interesse hebt in een baan in de techniek: “Ga voor een bijbaan of vakantiewerk niet naar de supermarkt op de hoek, maar stap een technisch bedrijf binnen. Bij Van Rijsoort bijvoorbeeld hebben we in de zomervakantie veel (jonge) mensen die de buigers helpen bij hun werk. Daar heb je geen ervaring of opleiding voor nodig, gewoon handen uit de mouwen steken. En zo kun je zelf ervaren hoe het is om in een technische omgeving te werken.

Wat ik zelf ga doen?” Linette denkt even na. “Verder leren, hydrauliek, elektrotechniek, dan kan ik mijn collega’s hier nog beter helpen. En ik blijf bezig met creatieve dingen, als hobby, want mijn passie ligt bij de techniek, dat wil ik blijven doen.”

Wij zijn gecertificeerd volgens:

CE NEN-EN 1090-EXC-4

ISO 9001 2015

Stempelbevoegd onder Lloyd's Herwaarmerk

Als het gebogen moet worden bent u bij ons aan het juiste adres